Rózsák a fiúknak

Ez már kicsit nem annyira aktuális, de május utolsó napján leérettségiztek a finn fiatalok. Ilyenkor fehér sapkát veszik fel, szülőkkel isznak egy kávét ill. esznek is s utána elmennek bulizni a barátaival. Eddig ez ugyanúgy hangzik mint Magyarországon ill. elég hasonló. Sőt, virágok is kapnak. Amin itt megdöbbentem az nem az hogy a bokor helyet csak egy szál virágot kapnak, hanem hogy lányok is adnak virágok fiúknak. Tudtam hogy ez a szabály, de valahogyan nem regisztrált hogy lányok is adnak fiuknak. Akkor jöttem rá amikor meghívtak ismerösök egy ilyen érettség után. Megkérdeztem egy fiatal ismerősömtől, aki nem régen érettségizett mit szabályos ilyenkor hozni.

“Egy szál virágot,” mondta.

“De fiú,” válaszoltam.

“Nem baj,” mondta. “Akkor is.”

Ránéztem, azt hiszem elég furcsán. Mire így válaszolt. “Én is kaptam mindenkitől egy szál virágot. Ténleg ez a szabály.”

“Na jó,” mondtam neki. “De te lány vagy.”

Erre úgy magyarázta, “nem számít. Leérettségeztünk. Erre kapunk a virágot.”

Aki ismer, tudja hogy egyáltalán nem vagyok tradicionális. Az a pasi, aki arra reménykedik hogy főzök, mósok s takarítam otthon egyedül, nagyon meg fogja szívni. Bár nagyon csípem az udvariassagot, ami pl. USA-ban a dél államokban nagyon hangsúlyozák, ha a férfi úriember tud lenni. S virágot s nagyon szeretem megkapni, ill. nagyon, de nagyon jól esik ha megkapom. De fiúnak egy szàl rózsàt adni, az mégiscsak furcsa volt számomra.

Persze megadtam neki. Mert, ahogyan az angolok mondtak, “ha Rómában vagy, úgy kell viselné mint azoknak akik ott laknak.” Is igaz hogy ez a szabály. De akkor is iszonyatosan furcsa marad egy fiúnak rózsát adni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s