S Most Gyorsan a Kávéról

A kávé a finneknek olyan fontos mint a levegő. Vödörökönként iszák. Sokan azt mondták hogy két óránként tíz perces szünetet tartják munkahelyüken, mert mindenkinek jár időnként egy kávé szünet. Erős, tejjel vagy feketén iszák, de általában hosszú, s amúgy nem mindenkinek ízlik. Itt is funkcionális hozzáállása van, isznak mert kell az energia s az élethez, de ha az embernek már le kell ülnie hozzá, akkor sütemény is kell. Itt ajánlják a fahéjas csigát.

De van aki feleslegesnek talál ilyen kis dumát. A komoly beszélgetések inkább egy sétán keresztül lehet tisztázni. S ha nagyon intim s komoly, akkor a szauna pont jó. Egy ismerőseimmel beszélgetünk nem régen, s azt mondta szószerint: Most idejött ez a hülye szokás hogy ‘gyere, találkozunk egy kávéra.’ Nem értem minek. Ha akarom valakivel találkozni akkor menjünk sétálni. Vagy, ha jó barát, akkor menjünk már berúgni.

Lehet hogy azzal is összefüg hogy így mondják akivel nem rúgtunk be, azt nem ismerjük igazából s nem lehet benne bízni. Angliában is ezt hallottam, angoloktól. Úgyhogy lehet hogy ez kifejezetten ennek a népeknek a természete akik nem épp arról híresek hogy szeretnek dumálni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s